Baumit

Ideje prihodnosti.
Celovite sistemske rešitve

Celovite sistemske rešitve

Vsi obrazi bivanja smo poimenovali letošnji projekt, ki je nadaljevanje lanskih idejnih prenov. V njem bodo predstavljeni konkretni predlogi celovitih sistemskih rešitev sanacij domovanj in okolice, ki bodo potekali skozi vse leto.

Fasada - obleka vaše hiše

Našo pot »bivanja« začenjamo s fasadami, z obleko in obrazom vsake hiše.

Eko sklad je odlična priložnost za energetsko obnovo vaše fasade. Z Baumit fasadnimi sistemi lahko enostavno in kakovostno dosežete zahteve razpisa. Več informacij najdete tu.

Fasada - obleka vaše hiše
Prvi korak obnove domovanj je toplotna izolacija

Prvi korak obnove domovanj je toplotna izolacija

Energija postaja vse bolj dragocena dobrina sodobnega sveta, zato je njena učinkovita raba nujna. Največji potencial se skriva v izolaciji stavb ter v uporabi alternativnih in obnovljivih virov energije. Ogrevanje s približno 78 % predstavlja največji delež celotne porabe energije. Ob tem se pri slabo izoliranem ali celo neizoliranem objektu kar 35 % toplotne energije izgubi skozi zunanje zidove.

Zato so prav fasadni sistemi z izolacijo dejavnik, ki najbolj vpliva na kakovostno, zdravo in udobno bivanje ter na stroške ogrevanja in hlajenja, torej je logični prvi korak za večjo energetsko učinkovitost.

Predlog prenove večstanovanjskega objekta na Prulah

Rešitev arhitekta:
Predlog energetske sanacije stavbe so v Studiu Krištof zasnovali inovativno in s ciljem, da obstoječa stanovanja in celotna stavba pridobijo veliko dodano vrednost. Predlog zajema razširitev stanovanj z ložami, izgradnjo dveh novih etaž in celovito sanacijo stavbe. Po novi zamisli je tako vsako stanovanje širše za dva metra, stavba pa pridobi tudi veliko teraso, namenjeno druženju in dogodkom, ter dvigalo.

Predlog prenove večstanovanjskega objekta na Prulah
Predlog prenove večstanovanjskega objekta na Prulah

Predlog prenove večstanovanjskega objekta na Prulah

Rešitev Baumita:
V Baumitu imamo jasno poslanstvo - skrbimo za dobro počutje stavb in stanovalcev. S kakovostnimi izdelki stavbam zagotavljamo energetsko in toplotno učinkovitost, stanovalcem pa zdravo in trajnostno bivanje. Fasadni sistem Baumit open je kakovosten in trajen, poleg tega pa tudi paroprepusten, s čimer zagotovimo ugodne bivalne pogoje. Tovrstna fasada lahko namreč "diha" - uravnava in prepušča zračno vlago, kar zmanjša ali preprečuje nastanek obolenj ali draženja dihal, razvoj bakterij in plesni ter olajša dihanje.

Nastanek plesni

Plesnim za razvoj ustrezajo nižje temperature, zato se najpogosteje pojavijo v vogalih, ki mejijo na zunanjost, ter ob drugih toplotnih mostovih, na primer ob balkonih. Kakovostno izvedena toplotna izolacija bo dvignila temperaturo površin sten ter preprečila nastanek toplotnih mostov, zato bo še zmanjšala možnost nastanka plesni. Plesni za razvoj potrebujejo tudi visoko zračno vlažnost. S paroprepustnimi Baumit fasadnimi sistemi, ki vlago prepuščajo prav tako dobro kot običajna zidana stena, tudi nabiranje vlage ne bo problem.

Nastanek plesni

Sprememba, na katero moramo biti pozorni, je drugačna dinamika kroženja zraka v prostoru. Če namreč izvedemo temeljito prenovo stavbe, v kateri zamenjamo stavbno pohištvo ter izoliramo fasado in podstrešje, moramo stavbo tudi pravilno prezračevati, sicer tvegamo razvoj raznih škodljivih mikroorganizmov. Zračenje z oknom, odprtim na nagib, ni priporočljivo, saj se zrak le počasi menjuje. Med dolgotrajnim zračenjem se prostor pozimi ohladi, poleti pa segreje.

Dosti bolj primerno je prezračevanje z na stežaj odprtimi okni in vrati, pri čemer se lahko ves zrak v prostoru nadomesti z novim že po nekaj minutah. S tovrstnim rednim zračenjem zmanjšamo možnost razvoja plesni in drugih škodljivcev, obenem pa ne izgubljamo toplote, saj je ta še zmeraj shranjena v pohištvu in stenah ter tako hitro zopet ogreje zrak.

Zračna in izolativna fasada

Z modernimi fasadnimi sistemi se zlahka izognemo pojavu "balona", t.j. skoraj neprodušno zaprte stavbe, saj obstajajo za vse dele fasade materiali in izvedbe, ki omogočajo prehajanje zraka. Kakovostni fasadni sistem Baumit open je tako paroprepusten kot klasična zidana stena, obenem pa pri debelini izolacije 16 cm (pri λ = 0,040 W/mK) ustreza običajnim standardom glede toplotne prevodnosti, na primer zahtevam Eko sklada. Skrivnost je v mineralnem paroprepustnem lepilu Baumit openContact, učinek pa lahko še izboljšamo z novo izboljšano fasadno ploščo Baumit open® reflectair.

Zračna in izolativna fasada