Baumit

Ideje prihodnosti.

Arhitekturna nagrada za dva slovenska projekta!

Mednarodna strokovna žirija je za zmagovalki razglasila slovenska projekta »Paviljon v kozolcu« in »Center starejših Izola«.

22.06.2018

Bratislava, 14. junij 2018 – Zaključil se je mednarodni natečaj Baumit Life Challenge, ki ga blagovna znamka Baumit organizira že tretjič. Na natečaj je prispelo 324 projektov iz 30 držav, izmed katerih je žirija izbrala 36 finalistov, ki so se v Bratislavi pomerili za naslove najlepših fasad in seveda najboljših arhitekturnih rešitev v Evropi. V finalni izbor sta se uvrstila tudi dva slovenska projekta, katerima je mednarodna strokovna žirija v finalu podelila največ točk v njunih kategorijah.

Mednarodni arhitekturni natečaj Baumit Life Challenge je že tretjič iskal najbolj zanimive arhitekturne rešitve, ki so izdelane z materiali Baumit. Tekmovanje je potekalo v šestih kategorijah: enodružinske hiše, večstanovanjske stavbe, ne-stanovanjske stavbe, toplotne prenove, zgodovinske prenove in v posebni kategoriji »Struktura poudari obliko«. Mednarodna strokovna žirija 13 arhitektov je do konca marca ocenila prijavljene projekte in izbrala 36 najboljših (6 v vsaki kategoriji).

Slovenska zmagovalna projekta:

Paviljon v kozolcu – nagrada Baumit Life Challenge za enodružinsko hišo (Povezava)

V kategoriji enodružinskih hiš je požel navdušenje slovenski projekt »Paviljon v kozolcu«, delo mariborskega arhitekturnega studia Styria arhitektura, ki ga vodi David Mišič. Hiša povezuje kulturno krajino z okoljem in vključuje stavbno dediščino v kulturo sodobnega življenja.
Fotografija: Miran Kambič

Center starejših Izola - nagrada Baumit Life Challenge za večstanovanjsko stavbo
 (Povezava)

Zmago v kategoriji večstanovanjskih stavb so več kot upravičeno prejeli Gužič Trplan arhitekti za projekt Center starejših v Izoli. Arhitekturno urbanistična zasnova temelji na vzpostavitvi programske integracije stanovanjskega in javnega dela v funkcionalno celoto. Z oblikovanjem gradbenih volumnov in tlorisno zasnovo se vzpostavijo raznoliki notranji in zunanji ambienti ter programske vsebine, ki tvorijo kakovostno bivalno okolje za starejše osebe.
Fotografija: Miran Kambič

Nagrado skupnega zmagovalca Baumit Challenge Award je prejel španski projekt "INSTITUT MUNICIPAL DE L\'HABITATGE I REHABILITACIÓ" (Povezava)

Ostale nagrajene države poleg Španije in Slovenije so bile Nemčija, Avstrija in Češka.

Ne-stanovanjska stavba: "STUDENT CLUB - SOUTH BOHEMIA"
- Češka (Povezava)
Zgodovinska prenova: "PAULANER BREWERY" - Nemčija (Povezava)
Toplotna (energetska) prenova: "TORRE 30. MADRID" - Španija (Povezava)
Struktura poudari obliko: "HOUSE MARIE“ - Avstrija (Povezava)